Je wilt groeien in je carrière én bent klaar voor de volgende stap. Meer verantwoordelijkheid, een beter salaris, een nieuwe uitdaging. Maar op welk kompas moet je daarbij varen, en hoe kies je dan de juiste richting?

Over carrière maken bestaat een groot misverstand, vindt Rani Zuijdervliet. Ze is coach en trainer en begeleidt al dik twintig jaar jonge professionals in hun ontwikkeling tot autonome professionals. En daarbij komt ze regelmatig dezelfde misvatting tegen: “Zij zien hun loopbaan als een sprint, waarbij iedereen op hetzelfde punt start en waar voor iedereen dezelfde regels gelden. En als je dan maar hard genoeg rent, bereik je vanzelf de top. Maar zo werkt het niet. Het is eerder als een dropping: je wordt ergens in het donker neergezet en je moet zelf een weg naar het einddoel zien te vinden.”

En dat is in essentie een proces van trial and error. Pas naarmate je meer ervaring opdoet, leer je je eigen gebruiksaanwijzing kennen, wat je sterke punten zijn, waar je nog veel te leren hebt, welke managementstijl bij je past. En dat gaat je helpen de juiste keuze voor een nieuwe functie of andere baan te maken.

Helemaal alleen je weg proberen te vinden, kan het bereiken van die geambieerde baan enorm vertragen. Alleen of met de hulp van vrienden en collega’s krijg je namelijk geen objectief overzicht van waar je nou echt goed in bent of niet. Een externe coach of consultant, zoals van Yacht, kan je daarom tot interessante inzichten brengen over je sterke- en ontwikkelpunten en de banen die goed bij jou passen. En dat zijn vaak functies waar je nog helemaal niet over nagedacht hebt.

‘Het begint met het stellen van de juiste vragen’

Je doet er dus goed aan om proactief naar die informatie op zoek te gaan. “Dat is bij veel jonge professionals best een punt”, merkt Zuijdervliet. “Ze vinden het lastig om de juiste vragen te stellen, om aan te geven wat ze nodig hebben. Wanneer mag je ‘nee’ zeggen? Wanneer kun je aangeven dat je iets eigenlijk niet durft of nog niet kan? Kun je uitspreken dat je onvoldoende uitdaging krijgt? Dat is eng om te zeggen. In plaats daarvan stappen ze liever op. Maar daar is niemand mee geholpen: de organisatie verliest een jong talent, en de professional zelf gaat weg met een naar gevoel en loopt vervolgens in een volgende baan tegen dezelfde problemen aan, omdat hij er niks van geleerd heeft.”

Het is daarom belangrijk dat young professionals werken aan hun assertiviteit. Dit betekent niet dat je alles maar recht voor z’n raap op tafel moet gooien, maar juist dat je doortastend moet durven zijn op een eerlijke manier. Je spreekt vanuit jezelf en uit op een vriendelijke manier waardering of kritiek. Zo open je de deur voor eerlijke gesprekken en bouw je die belangrijke waardering op die je op termijn helpt verder te groeien binnen de organisatie. 

Een goed geïnformeerde keuze maken voor je volgende stap, begint dus eigenlijk bij de zelfkennis en zelfreflectie die je opdoet in je huidige baan. Door te reflecteren op je zwakke punten kun je leren hoe je die verbetert. Bedrijven doen er goed aan om daaraan mee te werken. “Er is een war for talent gaande op deze enorm krappe arbeidsmarkt. Het is dus zakelijk gezien heel verstandig goed te luisteren naar je jonge talenten, om ze zo veel mogelijk te behouden.” In gesprek gaan dus, daar komt het op neer.

‘Durf buiten de gebaande paden te treden en ga niet in op het eerste het beste voorstel’

En niet bang zijn om te falen: ergens een of twee jaar werken en erachter komen dat het niet bij je past, is juist leerzaam. Je kunt wel een tienjarenplan maken en je hele carrière van tevoren uitstippelen, maar daarmee zet je jezelf ook vast. Durf van je beoogde pad af te wijken. Tegelijk is een carrièreswitch ook spannend. De kunst is om een slimme afweging te maken die voldoet aan je -telkens- veranderende behoeften.

Een goede manier om te bepalen of je toe bent aan een carrièreswitch, is door jezelf en je collega’s vragen te stellen over je sterke en zwakke punten, welke onderdelen van je werk je gelukkig maken en of je baan je überhaupt motiveert. Yacht heeft hier een fijne en inzichtelijke vragenlijst voor, waarmee je een plan voor jezelf opstellen kan opstellen en je goals voor de toekomst in overzichtelijke stappen voor jezelf uit kunt zetten.

Zuijdervliet raadt haar cliënten aan op ieder kruispunt de afweging opnieuw te maken en niet zomaar blind te varen op wat je een paar jaar terug bedacht hebt. En al helemaal te negeren wat anderen verwachten of wat een ‘logische’ stap zou zijn. “Young professionals hebben de neiging veel te veel naar de omgeving te kijken, en niet genoeg naar hun eigen, interne drijfveren.”

Dus welke afwegingen maak je als er zich een recruiter met een interessant aanbod meldt? Of als je zelf toe bent aan de next step? “Ga in de eerste plaats bij jezelf na wanneer en in welke context je het beste in je vel zat. Van welk werk raakte je in een flow? Welke elementen maakte dat het je zo goed paste, en komen die elementen ook terug in de functie waar je op wilt solliciteren? En kijk dan ook goed naar de omgeving waarin jij floreert: wil je je op één taak focussen of houd je van afwisseling, werk je het beste binnen een team of opereer je het liefst zelfstandig? Is er ook wat dat betreft een match met je nieuwe team of werkgever? Het is niet gek om je beoogde nieuwe manager te vragen naar diens leiderschapsstijl: hij of zij gaat een belangrijke plek innemen in je werkende leven, dus een klik is wel zo fijn. En, hoe aantrekkelijk ook, staar je niet blind op een mooi salarisvoorstel, maar durf naar je gevoel te luisteren: ga na waar je twijfels zitten en onderzoek of daar oplossingen voor zijn.”

Heb jij jouw ambities al waargemaakt? Nee? Dan is het hoog tijd om buiten de gebaande paden te kijken. Door uit je comfortzone te stappen, breng jij je carrière in een stroomversnelling. Yacht helpt je hierbij. Met hun persoonlijke coaching en krachtige community, haal jij het maximale uit jouw carrière. Ga voor meer info naar yacht.nl.